Využití kalkulací v konkrétním podniku - Fiedler, Matěj (2023)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu současného stavu kalkulací v podniku zabývajícím se zakázkovou výrobou zemědělských produktů. Práce se rozděluje na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou shrnuty pojmy výnosy z hlavní výdělečné činnosti, marže výkonu a zisk před zdaněním. Teorie se také zabývá pojetím nákladů a jejich členěním a následně kalkulacemi a jejich využitím. Praktická část se zaměřuje na analýzu podniku a současného stavu v oblasti kalkulací. Na základě provedené analýzy jsou navržena optimalizační řešení nedostatků a nakonec je uveden nový kalkulační vzorec.