Daňové souvislosti fiskálních pravidel ve vybraných státech EU - Lauterkranz, Jan; Pavel, Jan, 1978-; Síbrtová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou daňových souvislostí fiskálních pravidel v Evropské unii. Cílem práce je analýza daňových souvislostí fiskálních pravidel (zejména těch příjmových) a zjištění, zda napomáhají lepší fiskální disciplíně. Budou také zkoumány další determinanty fiskální disciplíny. V první části práce je vysvětlena konstrukce jednotlivých typů pravidel a jejich provázanost s daňovou politikou. V druhé části práce jsou popsána zdrojová data, ze kterých je čerpáno a způsob jejich analýzy. V této části práce je také na základě pěti indikátorů sestaven žebříček fiskální disciplíny, který pokrývá všechny státy EU. Při jeho vytvoření byly použity hodnoty za rok 2021. Třetí část práce je věnována analýze příjmových pravidel v EU. Následně je provedena regresní analýza, která zkoumá vliv vybraných veličin na fiskální disciplínu. Výsledkem práce je, že daňové souvislosti hrají prominentní roli pouze v příjmových pravidlech, která ale nejsou příliš využívána. V regresní analýze se ukázaly všechny proměnné související s fiskálními pravidly jako statisticky nevýznamné. Analýza ale také ukázala, že nízká daňová kvóta, vysoká ekonomická vyspělost a nečlenství v Eurozóně mají pozitivní vliv na fiskální disciplínu.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses