Československo/česko-britské hospodářské vztahy v letech 1989-2000 - Janata, Daniel (2023)
Bakalářská práce se zabývá především analýzou hospodářsko-politických vztahů mezi Československem/Českem a Velkou Británií. V první části jsou vymezeny teoretické pojmy týkající se zahraničního obchodu, včetně definice platební bilance. Druhá část se zaměřuje na hospodářský vývoj obou zemí v průběhu let, včetně přechodu Československa k demokracii a tržnímu hospodářství. Analýza zahraničního obchodu Československa/Česka zahrnuje i rozdíly mezi britskou a českou privatizací. Třetí část se zaměřuje na diplomaticko-ekonomické vztahy, včetně porovnání politik Václava Klause a Margaret Thatcherové, vliv britské politiky na politiku Československa/Česka, rozdíly v privatizaci a dopadu malé a velké privatizace na ekonomiku České republiky a upevňování politické moci v Československu. Hospodářské vztahy s Velkou Británií, zahrnující číselné ukazatele vzájemného obchodu, jsou podrobně zkoumány ve čtvrté a poslední části této práce.