Československo/česko-britské hospodářské vztahy v letech 1989-2000 - Janata, Daniel; Kovář, Martin, 1965-; Burianová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Bakalářská práce se zabývá především analýzou hospodářsko-politických vztahů mezi Československem/Českem a Velkou Británií. V první části jsou vymezeny teoretické pojmy týkající se zahraničního obchodu, včetně definice platební bilance. Druhá část se zaměřuje na hospodářský vývoj obou zemí v průběhu let, včetně přechodu Československa k demokracii a tržnímu hospodářství. Analýza zahraničního obchodu Československa/Česka zahrnuje i rozdíly mezi britskou a českou privatizací. Třetí část se zaměřuje na diplomaticko-ekonomické vztahy, včetně porovnání politik Václava Klause a Margaret Thatcherové, vliv britské politiky na politiku Československa/Česka, rozdíly v privatizaci a dopadu malé a velké privatizace na ekonomiku České republiky a upevňování politické moci v Československu. Hospodářské vztahy s Velkou Británií, zahrnující číselné ukazatele vzájemného obchodu, jsou podrobně zkoumány ve čtvrté a poslední části této práce.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses