Analýza vstupu Slovenska do Európskej únie - Macejko, Samuel; Pokorný, Tomáš; Špeciánová, Jitka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Táto bakalárska práca analyzuje vstup Slovenska do Európskej únie z hľadiska zlepšenia jeho hospodárskej výkonnosti merané prizmou HDP. Hypotéza, že vstup do EÚ prináša vstupujúcej krajine vyššie HDP je testované 2 spôsobmi. V prvom spôsobe je pomocou panelových dát členských a nečlenských krajín, prostredníctvom dummy premennej indikujúcou členstvo v EÚ popri ďalších kontrolných premenných, zachytený efekt členstva na ekonomickú výkonnosť. V druhom spôsobe je pre robustnosť porovnávaná ekonomická výkonnosť Slovenska s Srbska pomocou metódy Difference-in-Differences. Výsledky oboch spôsobov ukazujú na signifikantný pozitívny efekt členstva v EÚ na hospodársku výkonnosť ekonomiky daného štátu. Hlavnou implikáciou tejto práce teda je, že kandidátske krajiny by mali usilovať o vstup do EÚ, pokiaľ chcú dosiahnuť vyššiu ekonomickú výkonnosť, čiže tým sa potvrdzuje hypotéza, že sa oplatí vstúpiť do EÚ.
Vedoucí práce: Tomáš Pokorný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses