Neekonomické faktory tvorby cen rezidenčních nemovitostí v Praze - Černá, Martina (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá sledováním cen nemovitostí v Praze. Cílem práce je nalézt charakteristiky nemovitostí, které ovlivňují jejich cenu a určit, jak velký je vliv těchto charakteristik na cenu nemovitostí. Neméně důležitým cílem je kvantifikace nadhodnocení, případně podhodnocení cen nemovitostí v Praze. K účelu vyhodnocení charakteristik ovlivňujících ceny nemovitostí používá práce dva různé datasety vycházející z dat za roky 2019 až 2021. Pro účely kvantifikace nadhodnocení cen bytů v Praze pracuje tato práce především s průměrnými hodnotami z let 2014 až 2020. Součástí práce je i seznámení s různými přístupy k hédonickým cenovým modelům a jejich konstrukci pro testování pomocí regresní analýzy. K očištění dat od trendové složky byl použit Hodrick-Prescott filtr. Práci se podařilo najít významné i méně významné charakteristiky ovlivňující ceny nemovitostí. Stejně tak kvantifikovala nadhodnocení cen nemovitostí nejen v Praze, ale i pro dostupná období za Českou republiku.