Daňové příjmy obcí v letech 2001-2020 - Hejdová, Alice (2023)
Diplomová práce se zabývá daňovými příjmy obcí v období 2001 až 2020. V práci jsou zkoumány roky, kdy došlo k legislativním změnám a jak se tyto změny projevily na příjmech obcí. V teoretické části jsou zpracovány jednotlivé příjmy a jejich výnosy podle rozpočtového určení daní. V praktické části je zpracována Lorenzova křivka pro roky před a po legislativní změně. Bylo zpracováno všech 6200 obcí. Ze zpracování Lorenzovy křivky byla vyřazena Praha, která by zkreslovala graf. Z vyhodnocení křivek vyplynulo, že legislativní změny se výrazně neprojevily. V oblasti rozpočtového určení daní je obtížné hledat rovnováhu a ten správný podíl pro obce a pro stát. Možné rezervy pro vyšší příjmy obcí jsou například v dani z nemovitých věcí.