Daňové příjmy obcí v letech 2001-2020 - Hejdová, Alice; Sedmihradská, Lucie; Vančurová, Alena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce se zabývá daňovými příjmy obcí v období 2001 až 2020. V práci jsou zkoumány roky, kdy došlo k legislativním změnám a jak se tyto změny projevily na příjmech obcí. V teoretické části jsou zpracovány jednotlivé příjmy a jejich výnosy podle rozpočtového určení daní. V praktické části je zpracována Lorenzova křivka pro roky před a po legislativní změně. Bylo zpracováno všech 6200 obcí. Ze zpracování Lorenzovy křivky byla vyřazena Praha, která by zkreslovala graf. Z vyhodnocení křivek vyplynulo, že legislativní změny se výrazně neprojevily. V oblasti rozpočtového určení daní je obtížné hledat rovnováhu a ten správný podíl pro obce a pro stát. Možné rezervy pro vyšší příjmy obcí jsou například v dani z nemovitých věcí.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses