Demografické trendy a trhy práce : případová studie Lucemburského velkovévodství a Moldavské republiky - Gutanu, Maria (2023)
Cílem práce je zhodnotit dopady demografických změn na trhy práce. V této práci se jako součást smíšeného přístupu používá přehled předchozích výzkumů, teoretický rámec a analýza případových studií. Tento přístup umožňuje sběr existujících vědomostí z dříve publikovaných výzkumů a následné vyvozování závěrů prostřednictvím analýzy dat i analýzy případových studií. Tato práce proto nabízí popis a teoretický rámec globálních demografických trendů se zvláštním zřetelem k mezinárodní migraci a stárnutí populace a jejich dopadů na trhy práce dvou jednotlivých zemí. Splnění cílu práce je zrealizováno pomocí příkladů Lucemburského velkovévodství a Moldavské republiky – dvě země jako protipóly dopadů demografických trendů na jejich trhy práce.