Postoj ke zdanění dětí na prvním stupni základní školy - Černáč, Miroslav (2023)
Diplomová práce pojednává o postoji ke zdanění dětí na prvním stupni základní školy v České republice. Teoretická část pojednává stručně o dětské psychologii v oblasti vysvětlování a individuálních rozdílech v přístupu k dětem podle jejich věku. Dále autor ještě pojednává o možném vlivu rodičů na jejich ekonomické znalosti a rozhodování a v neposlední řadě uvádí i možný postup, jak dětem vysvětlit daně. V praktické části autor provedl kvalitativní analýzu, kde zjišťoval postoje k daním u dětí od 1. do 5. třídy. Hlavním závěrem je fakt, že mezník, kdy děti začínají mít větší povědomí o veřejných financích a daních je od 3. třídy, nicméně názory dětí a jejich zkušenosti se mění společně s jejich věkem.