Model oceňování v oblasti výtvarného umění (ekonometrický přístup) - Sochůrek, Martin (2023)
Tato diplomová práce propojuje ekonomickou teorii a zejména pak poznatky ekonometrie s oblastí trhu s výtvarným uměním. V teoretické části se zabývá obecnou problematikou oceňování výtvarného umění a přístupy, které jsou za tímto účelem aplikované v praxi. V části praktické pak zkoumá zákonitosti trhu s výtvarným uměním prostřednictvím ekonometrických modelů. Hlavní důraz byl kladen na identifikaci faktorů, které se podílejí na utváření aukčních cen uměleckých děl, a následnou analýzu těchto vztahů. K tomu práce využívá jedinečnou databázi ART+, se kterou doposud nebylo v diplomové práci tímto způsobem pracováno. Jedny z nových poznatků, které práce přináší, jsou důkazy o klesajícím mezním užitku z plochy uměleckého díla, prokázání oligopolní povahy českého aukčního trhu s výtvarným uměním či vyloučení vlivu hospodářského cyklu na ceny kvalitního českého umění.