Model oceňování v oblasti výtvarného umění (ekonometrický přístup) - Sochůrek, Martin; Mandel, Martin, 1962-; Quang, Tran Van; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato diplomová práce propojuje ekonomickou teorii a zejména pak poznatky ekonometrie s oblastí trhu s výtvarným uměním. V teoretické části se zabývá obecnou problematikou oceňování výtvarného umění a přístupy, které jsou za tímto účelem aplikované v praxi. V části praktické pak zkoumá zákonitosti trhu s výtvarným uměním prostřednictvím ekonometrických modelů. Hlavní důraz byl kladen na identifikaci faktorů, které se podílejí na utváření aukčních cen uměleckých děl, a následnou analýzu těchto vztahů. K tomu práce využívá jedinečnou databázi ART+, se kterou doposud nebylo v diplomové práci tímto způsobem pracováno. Jedny z nových poznatků, které práce přináší, jsou důkazy o klesajícím mezním užitku z plochy uměleckého díla, prokázání oligopolní povahy českého aukčního trhu s výtvarným uměním či vyloučení vlivu hospodářského cyklu na ceny kvalitního českého umění.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses