Vliv dopadů vládních zásahů na daňové výnosy v ČR - Bláha, Martin; Arltová, Markéta, 1970-; Pavel, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce zkoumá změny v konstrukci daně z příjmů fyzických osob z hlediska jejich dopadů do inkasa daně ze závislé činnosti. Analýza změn s jejich očekávanými dopady je doplněna vlastní ex-post analýzou. Primárním předmětem zkoumání je daňová reforma realizovaná s účinností od roku 2021, při které došlo mimo jiné ke zrušení superhrubé mzdy. Součástí jsou i opatření související s pandemií covid-19, které inkaso daně také ovlivnily. Regresní model založený na kointegrační analýze časových řad inkasa daně a vývoje zaměstnanosti uvádí dopad těchto vládních zásahů ve výši 65 mld. Kč. Odhadovaný dopad reformy byl 102 mld. Kč, přičemž výplata kompenzačního bonusu z této daně přinesla v roce 2021 snížení inkasa o dalších 19,1 mld. Kč. Dále byly zkoumány dopady daňové podpory rodin v letech 2015–2017, která se projevila v zavedení nové slevy i zvyšování daňového zvýhodnění. Tato opatření jsou sice statisticky nevýznamná, přesto model indikuje záporný dopad do inkasa daně.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses