Analýza dopadu přijetí eura na Slovensku pomocí Synthetic control method - Viplerová, Anežka; Čermáková, Klára; Kureková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem této práce je zhodnocení dopadu přijetí eura na slovenskou ekonomiku s využitím Synthetic control method. Tato metoda využívá princip sestrojení syntetické kontrolní jednotky na základě vážených průměrů zvolených subjektů. Následně je porovnán vývoj syntetické a skutečné jednotky, což umožňuje zachycení rozdílu mezi situací s intervencí a bez intervence. Zjištěné výsledky ukazují, že po vstupu Slovenska do eurozóny došlo k rozdílnému vývoji oproti scénáři, ve kterém by ke vstupu nedošlo. Slovenská ekonomika zaznamenala růst HDP na obyvatele, přičemž odchylky mezi skutečným a syntetickým Slovenskem se v letech 2010-2016 pohybovaly okolo hodnoty 8 %. Tento pozitivní vliv ovšem v následujících letech postupně slábl a do roku 2021 úplně vymizel.
Vedoucí práce: Klára Čermáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses