Decentralizované autonomní organizace a jejich využití v souvislosti s NFT (Non-Fungible token) v budoucím světě - Šimandl, Jan (2023)
Tato diplomová práce zkoumá a analyzuje koncept decentralizované autonomní organizace (DAO) jako potenciální nástroj pro řízení organizací. Jejím hlavním cílem je posoudit obecnou vhodnost DAO pro řízení tradičních organizací a identifikovat, v čem přináší zlepšení oproti stávajícím organizačním modelům. Práce se zaměřuje na zkoumání principů a funkcí tradičních organizačních modelů a analyzuje klíčové charakteristiky bitcoinového blockchainu a jeho propojení s ethereovým blockchainem. Na základě toho je důkladně rozebrán koncept DAO včetně jeho přínosů a potenciálních nevýhod. Praktická část práce provádí srovnání DAO s tradičními organizačními systémy, zohledňujícími aspekty jako decentralizace, transparentnost, náklady a rizika. Závěr práce zdůrazňuje klíčové přínosy DAO, jako je vyšší míra demokratického rozhodování a snížené transakční náklady, ale také upozorňuje na technické a právní výzvy spojené s tímto konceptem. Tato práce tak nabízí důležité pohledy pro profesionály zabývající se řízením organizací a hledající inovativní přístupy v této oblasti.