Decentralizované autonomní organizace a jejich využití v souvislosti s NFT (Non-Fungible token) v budoucím světě - Šimandl, Jan; Soukup, Jindřich, 1955-; Ligocká, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Tato diplomová práce zkoumá a analyzuje koncept decentralizované autonomní organizace (DAO) jako potenciální nástroj pro řízení organizací. Jejím hlavním cílem je posoudit obecnou vhodnost DAO pro řízení tradičních organizací a identifikovat, v čem přináší zlepšení oproti stávajícím organizačním modelům. Práce se zaměřuje na zkoumání principů a funkcí tradičních organizačních modelů a analyzuje klíčové charakteristiky bitcoinového blockchainu a jeho propojení s ethereovým blockchainem. Na základě toho je důkladně rozebrán koncept DAO včetně jeho přínosů a potenciálních nevýhod. Praktická část práce provádí srovnání DAO s tradičními organizačními systémy, zohledňujícími aspekty jako decentralizace, transparentnost, náklady a rizika. Závěr práce zdůrazňuje klíčové přínosy DAO, jako je vyšší míra demokratického rozhodování a snížené transakční náklady, ale také upozorňuje na technické a právní výzvy spojené s tímto konceptem. Tato práce tak nabízí důležité pohledy pro profesionály zabývající se řízením organizací a hledající inovativní přístupy v této oblasti.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses