Vliv vstupu do EU na institucionální prostředí bývalých socialistických zemí - Vasiľ, Martin; Dudzich, Viktar; Šímová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Práce zkoumá dynamiku vývoje institucionálního prostředí zemí bývalého východního bloku v kontextu jejich vstupu do Evropské unie a následně i vliv institucionálního prostředí na jejich ekonomický rozvoj. Tyto vztahy jsou zkoumány pro Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Lotyšsko, Litvu a Estonsko v období 1999-2009. V mé analýze je kvalita institucionálního prostředí vyjádřena třemi ukazateli: úrovní demokracie od Světové banky, mírou korupce od Transparency International a kvalitou regulatorního prostředí od Fraser Institute. Pro analýzu dynamiky vývoje institucionálního prostředí jsou sledovány relativní změny jednotlivých institucionálních ukazatelů, přičemž jednoznačný vývojový trend nebyl identifikován. Vliv institucionálního prostředí na ekonomický rozvoj byl zkoumán pomocí panelové regrese, kde kromě institucionálních ukazatelů jako vysvětlujících proměnných, vystupují i HDP per capita a HDI jako vysvětlované proměnné. Závěrem je identifikován statisticky významný pozitivní vztah úrovně demokracie a negativní vztah míry korupce vůči vysvětlovaným proměnným. Vztah kvality regulace a ekonomického rozvoje je vyhodnocen jako statisticky nevýznamný.
Vedoucí práce: Viktar Dudzich
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses