Rozpočet v řízení podniku - Gajarová, Dagmar (2023)
Diplomová práce se zabývá tématem rozpočet v řízení podniku. Cílem práce je zanalyzovat a zhodnotit současný stav přípravy rozpočtů a jejich využití v řízení výrobního podniku Danucem Slovensko, konkrétně v jedné z jeho cementáren – Závodu Rohožník, vzhledem k poznatkům popsaným v teoretické části. Dalším cílem je navrhnutí případných doporučení pro zlepšení a zvýšení vypovídající schopnosti rozpočtového procesu. Práce se člení na dvě hlavní části. Teoretická část je zaměřena na problematiku rozpočtového procesu a definování pojmů, které jsou vzhledem k tématu práce relevantní. Praktická část analyzuje stávající stav tvorby rozpočtů ve společnosti. Na základě analýzy je zhodnoceno, že systém a tvorba rozpočtů je ve společnosti dobře nastaven a rozpočty tvoří efektivní nástroj v řízení podniku. Následně jsou uvedena možná doporučení ke zlepšení současného stavu rozpočetnictví.