Oceňování vybraných položek rozvahy a dopad na finanční pozici komerčních pojišťoven od 1. 1. 2023 - Krudencová, Tereza (2023)
Předmětem diplomové práce je problematika novely účetní legislativy v komerčních pojišťovnách účinná od 1. 1. 2023 v oblasti oceňování a vykazování investic (finančního umístění) a závazků vyplývajících z pojistných smluv (pojistně technických rezerv) v důsledku implementace standardů IFRS 9 a IFRS 17 včetně jejich dopadu na finanční pozici účetní jednotky. Teoretická část práce pojednává o současném legislativním rámci, metodologii standardů IFRS 9 a IFRS 17 (vymezení standardů, jejich klasifikace, oceňování k datu uskutečnění účetního případu a k rozvahovému dni). V praktické části je na konkrétních příkladech ilustrována aplikace obou standardů na oceňování a vykazování vybraných položek rozvahy v odvětví komerčních pojišťoven včetně jejich dopadu na finanční pozici pojišťovny.