Oceňování vybraných položek rozvahy a dopad na finanční pozici komerčních pojišťoven od 1. 1. 2023 - Krudencová, Tereza; Bokšová, Jiřina, 1960-; Randáková, Monika, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Předmětem diplomové práce je problematika novely účetní legislativy v komerčních pojišťovnách účinná od 1. 1. 2023 v oblasti oceňování a vykazování investic (finančního umístění) a závazků vyplývajících z pojistných smluv (pojistně technických rezerv) v důsledku implementace standardů IFRS 9 a IFRS 17 včetně jejich dopadu na finanční pozici účetní jednotky. Teoretická část práce pojednává o současném legislativním rámci, metodologii standardů IFRS 9 a IFRS 17 (vymezení standardů, jejich klasifikace, oceňování k datu uskutečnění účetního případu a k rozvahovému dni). V praktické části je na konkrétních příkladech ilustrována aplikace obou standardů na oceňování a vykazování vybraných položek rozvahy v odvětví komerčních pojišťoven včetně jejich dopadu na finanční pozici pojišťovny.
Vedoucí práce: Jiřina Bokšová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses