Dopad kurzových rozdílů a zajištění proti riziku u nájmů vykazovaných podle IFRS - Bočková, Jana (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na specifické situace vznikající při aplikaci standardu IFRS 16, se zvláštním důrazem na cizoměnové leasingy. V první části práce jsou rozepsány teoretické základy čerpající přímo z textů standardů, v druhé kapitole jsou popsány účetní a matematické postupy které se pro uvedené problematiky využívají a v poslední třetí kapitole jsou tyto informace sjednocené a využité na praktickém příkladu cizoměnového leasingu se zajištěním. Je zde ukázán postup účtování a reportování leasingu včetně variabilních leasingových splátek (indexace), modifikace a zajištění finančními deriváty (forwardy). Výsledkem je ucelený ilustrační postup, který může sloužit k lepšímu pochopení aplikace standardu IFRS 16 za komplikovanějších podmínek.