Daňové aspekty elektromobility - Sommer, Daniela (2023)
Diplomová práce se zaměřuje na daňové aspekty elektromobility. První zkoumanou oblastí jsou daňové a dotační pobídky vybraných států Evropy a světa, které mají za cíl podpořit rozvoj elektromobility. Dále se práce věnuje problematickým oblastem daní z příjmů a daně z přidané hodnoty spojeným s elektromobilitou. Hlavním cílem práce je odhadnout výnosy spotřební daně z nafty a benzinu a daně z elektřiny spojené s poklesem počtu vozidel se spalovacími motory a nárůstem počtu elektromobilů a provést jejich srovnání. To je provedeno na základě predikce počtu vozidel v České republice pro tři scénáře. Základní výzkumnou otázkou v práci je, zda výpadek ve výnosech spotřební daně bude velmi pravděpodobně kryt zvýšením výnosu energetických daní. Z výsledků analýzy plyne, že při nízkém scénáři přijdou veřejné rozpočty vlivem toho, že pokles výnosu spotřební daně bude vyšší než nárůst výnosu daně z elektřiny, do roku 2045 až o 8 miliard Kč daňových příjmů. Při středním scénáři dosahuje tato hodnota 30 miliard Kč a při vysokém scénáři až 36 miliard Kč. V diplomové práci jsou navrženy cesty získání dodatečné příjmy zdaněním silniční dopravy, které by výpadky alespoň částečně pokryly.