Předpoklad neomezeného trvání účetní jednotky v českém a mezinárodním pojetí - Líbal, Denis; Müllerová, Libuše, 1945-; Janhubová, Jaroslava, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na teoretické vymezení a následnou praktickou aplikaci předpokladu neomezeného trvání účetní jednotky v České republice i na mezinárodní úrovni. Zmiňuje faktory, které mohou vést k významné nejistotě ohledně ohrožení platnosti tohoto předpokladu. Podrobněji jsou rozebírány také způsoby řešení insolvence včetně jejich účetních dopadů a nutnosti sestavovat mimořádné či mezitímní účetní závěrky. Důležitou kapitolou jsou bankrotní modely a poměrové ukazatele finanční analýzy, které jsou cennými nástroji při predikování zdraví podniku a jeho evaluaci v průběhu podnikatelské činnosti, a to nejen pro podnikatele, ale také pro auditory. Ve finální části je provedena analýza společnosti Müller Technik CZ s.r.o. se zaměřením právě na princip going concern. Dle bankrotního modelu IN95 rozhodně nebylo zdraví podniku uspokojivé, zvláště během pandemie koronaviru a krize po ní. Byly indikovány vážné problémy. Německé mateřské společnosti se sice podařilo získat podporu od jednoho ze svých odběratelů formou sanačního příspěvku, i přesto bylo nutné se uchýlit k učinění rázných opatření, a nakonec dokonce k prodeji celého obchodního podílu.
Vedoucí práce: Libuše Müllerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses