Analýza vlivu ekonomické svobody na mzdové rozdíly mezi ženami a muži - Bui Thi Ngoc, Anh (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem mezi ekonomickou svobodou a mzdovými rozdíly žen a mužů (tvz. gender pay gap) v zemích OECD v letech 2010 až 2020. Cílem práce je odhadnout vliv ekonomické svobody na mzdové rozdíly mezi ženami a muži v zemích OECD pomocí ekonometrického modelu a empiricky posoudit platnost hypotézy, zda zvýšení ekonomické svobody vede ke snížení rozdílů v odměňování žen a mužů. Ekonomická svoboda je znázorněna pomocí dvou indexů, které vydávají The Heritage Foundation a Fraser Institute. K odhadnutí ekonometrických modelů byl využit panelový datový soubor, který obsahuje data 25 zemí OECD od roku 2010 až 2020. Finální data set tak obsahuje 275 pozorování. Odhadnuté koeficienty proměnných reprezentující ekonomickou svobodu, sice naznačují, že tyto proměnné mohly přispět ke zvýšení gender pay gap, nicméně tento vliv se ukázal jako statisticky nevýznamný. Testovaná hypotéza o negativním vlivu ekonomické svobody na mzdové rozdíly mezi ženy a muži tak nebyla být potvrzena.