Účinnost měnové politiky ČNB v reakci na inflační krizi roku 2022 - Voldřich, Václav (2023)
V roce 2022 nastala v České republice inflační krize, jejíž příčiny tato práce spatřuje v koronavirové pandemii, uvolněné fiskální politice, expanzivní měnové politice, válce na Ukrajině a cenách energií. ČNB na inflaci reagovala zvýšením úrokových sazeb, zpřísněním limitů hypotečního trhu a devizovými intervencemi za účelem posilnění koruny, což je v souladu se současnými ekonomickými teoriemi. Tato práce se snaží odpovědět na otázku, zda byla přijatá měnová politika v boji proti inflaci účinná. Za pomoci ekonometrického VAR modelu byly posuzovány dvě hypotézy. První hypotézu, která zní: „Prodej devizových rezerv vede skrze silnější korunu ke snížení míry inflace“, se povedlo přijmout částečně – devizové intervence dle modelu vedou k silnější koruně, vliv silné koruny však vyšel nejednoznačně. Druhou hypotézu, která zní: „Zvýšení úrokových sazeb vede ke snížení míry inflace“, se povedlo přijmout zcela. Model tedy potvrdil účinnost zvýšených sazeb na pokles míry inflace. Kroky ČNB se tak, dle závěrů práce, prokázaly jako účinné, což koresponduje s tím, že míra inflace od ledna 2023 neustále klesá.