Krása, symetrie a uplatnění na trhu práce v České republice - Kočí, Ondřej (2023)
Tato práce využívá terénního experimentu k analýze vlivu obličejové krásy na pracovním trhu skrz reakce osob zodpovědných za nábor pracovníků. V rámci něho je rozesláno 333 životopisů na 111 unikátních pracovních nabídek v oboru služeb. Konkrétně se jedná o pracovní pozice prodejce v kamenném obchodě, pracovníka call centra a recepční v Praze. Ke kvantifikaci krásy je přistupováno alternativním způsobem jejího hodnocení a spojením s fyzicky atraktivními znaky jako je symetrie, průměrnost obličeje a sexuální dimorfismus. Implikace těchto znaků a ordinalistické měření krásy nabízí řešení dosavadních problémů s tímto úkonem spojených. Výsledky experimentu nenaznačují zvýhodnění uchazečů na základě krásy ve výše zmíněných pracovních pozic.