Energetická bilance ČR v období před krizovým rokem 2022 - Kovalčuk, Andrej; Zeman, Martin; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem této bakalářské práce je posoudit energetickou soběstačnost České republiky v období let 2014-2021 ve vztahu ke klíčovým energetickým komoditám dnešní doby: elektrické energii, zemnímu plynu a ropě. Práce zároveň zkoumá otázku připravenosti České republiky na riziko exogenního šoku v podobě evropské energetické krize kulminující v roce 2022. Závěry práce odhalily plnou soběstačnost v případě elektrické energie a naprostou nesoběstačnost v případě zemního plynu a ropy. V případě elektrické energie soběstačnost ve všech letech přesahovala hodnotu 100 %. Bilance tak byla přebytková, což vedlo k čistému vývozu elektřiny do zahraničí – nejčastěji do Rakouska a na Slovensko. Domácí zdroje ropy pokrývaly 1,5 % domácí spotřeby, což činilo Českou republiku závislou na dodávkách ze zahraničí, v největší míře z Ruska. Podobná situace panovala i v otázce zemního plynu – soběstačnost ČR se zde pohybovala okolo 2 %. Ruský podíl na dovozu zemního plynu do ČR dosahoval během sledovaných let v průměru 98,5 %. V oblasti energetické bezpečnosti byla zjištěna zaváhání týkající se nouzových zásob a diverzifikace, což nečinilo ČR adekvátně připravenou na potenciální krizi. Nouzové zásoby ropy byly v letech 2017-2020 udržovány po zákonným limitem 90 dnů čistých dovozů. V oblasti diverzifikace byla Česká republika příliš odkázána na hlavního dodavatele, kterým byla Ruská federace. Dovozní závislost na Rusku v roce 2021 činila 25 %, což byla zdaleka nejvýraznější hodnota ze všech zemí. Tento ukazatel se během analyzovaného období dokonce pomalým tempem zvyšoval, což je v přímém rozporu se základním axiomem energetické bezpečnosti. Celková dovozní závislost České republiky byla v roce 2021 na úrovni 40 % a během sedmi let se tak zvýšila o 10 procentních bodů.
Vedoucí práce: Martin Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses