Porovnání vývoje nezaměstnanosti a účinnosti aktivní politiky zaměstnanosti v Kraji Vysočina a Moravskoslezském kraj v letech 2012-2022 - Morkus, Václav; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Tato bakalářská práce si klade za cíl porovnat nezaměstnanost a účinnost vybraných nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti v Kraji Vysočina a v Moravskoslezském kraji v období 2012-2022. Vybranými nástroji jsou rekvalifikace, veřejně prospěšné práce a investiční pobídky. Teoretická část vymezuje metodou odborné literární rešerše základní pojmy trhu práce, nezaměstnanosti a státní politiky zaměstnanosti. Praktická část charakterizuje oba kraje podle socioekonomické a následně se práce zaměřuje na nezaměstnanost a vybrané nástroje aktivní politiky zaměstnanosti v obou krajích. V praktické části je využita metoda analýzy a komparace. Dle výsledků analýzy docházelo v obou krajích k poklesu nezaměstnanosti a velký podíl na tom měla aktivní politika zaměstnanosti. V Moravskoslezským kraji měla APZ, s malým rozdílem, vyšší účinnost na nezaměstnanost než v Kraji Vysočina. Nejvíce efektivním vybraným nástrojem, co se týče výdajů na jednu podpořenou osobu, byly rekvalifikace.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses