Komparace trhu práce pohledem vzdělanostní a věkové struktury v Ústeckém kraji s Českou republikou v letech 2000-2021 - Korbel, Jiří (2023)
Cílem této bakalářské práce je analýza vývoje trhu práce v Ústeckém kraji v porovnání s Českou republikou v období let 2000 až 2021 pohledem vzdělanostní a věkové struktury. V teoretické části jsou formou literární rešerše zpracovány současné poznatky o trhu práce, lidském kapitálu a vzdělávací politice. Praktická část práce nabízí pomocí analýzy a komparace dat pohled na vývoj vybraných ukazatelů trhu práce Ústeckého kraje a České republiky. Provedená analýza ukazuje odlišný vývoj v demografických a ekonomických ukazatelích na obou sledovaných územích. V Ústeckém kraji v porovnání s Českou republikou je prokazatelně větší podíl pracovních pozic určených pro osoby s nízkou úrovní kvalifikace, stejně tak je tomu i v zastoupení uchazečů na Úřadu práce a nezaměstnaných osob. Podíl této skupiny navíc v čase narůstá, což je v kontrastu s údaji za ČR, kde je v této skupině pozorován pokles. I přes výrazný nárůst počtu volných pracovních míst na území Ústeckého kraje je pozorován jejich nedostačující počet v posledních letech. Na území ČR by k obsazení všech volných pracovních míst došlo pouze za předpokladu využití všech dostupných uchazečů bez ohledu na jejich vzdělání a možnosti mobility.