Dušení se pod stresem ve sportu, porovnání mužů a žen - Kadla, Ondřej (2023)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv stresu a přítomnost „dušení se pod stresem“ u profesionálních fotbalistů a fotbalistek při zahrávání pokutových kopů v penaltových rozstřelech. Tento vliv je zkoumán logistickou regresní analýzou na datech z Mistrovství světa, Mistrovství Evropy, Ligy mistrů, Ligy mistryň a Olympijských her mezi lety 2014 a 2022. Z výsledného rozdílného vlivu stresu na výkon mezi muži a ženami práce analyzuje, zda je stres faktorem vysvětlujícím genderové nerovnosti na trhu práce. Teoretická část obsahuje přehled ekonomické literatury, ze které tato práce vychází. V empirické části jsou zpracovány dva logistické regresní modely. Výsledky práce naznačují výskyt „dušení se pod stresem“ při zahrávání pokutových kopů profesionály. Zároveň práce ukazuje nižší pokles výkonnosti u žen pod zvýšeným stresem než u mužů. Stres tudíž není aspektem, který by vysvětloval genderovou platovou nerovnost na trhu práce.