Vliv zaměstnanosti studenta na jeho štěstí - Hollan, Martin (2023)
Předkládaná práce zkoumá vliv zaměstnanosti studenta na jeho štěstí. Cílem je ověřit hypotézu této práce, která tvrdí, že zaměstnanost studenta má pozitivní vliv na jeho štěstí. Tato práce se také snaží zjistit, zda Easterlinův paradox platí i u vysokoškolských studentů. Práce obě tyto hypotézy testuje na mezinárodní úrovni. Autor získává data pro verifikaci pomocí mezinárodního dotazníkového šetření obsahující respondenty z 28 různých zemí světa a 4 různých kontinentů. Pomocí regresní datové analýzy jsou zkoumány vlivy jednotlivých proměnných. Na 5% hladině významnosti je potvrzena autorem stanovená hypotéza, že zaměstnaní studenti jsou v průměru šťastnější než nezaměstnaní. Dále je na 10% hladině významnosti potvrzen Easterlinův paradox, vysokoškolští studenti mající příjem mezi 20 000 Kč a 25 000 Kč jsou v průměru šťastnější než studenti mající jiný příjem. V neposlední řadě je na 5% hladině významnosti zjištěn vliv partnerského vztahu na individuální štěstí, respondenti, kteří byli ve vztahu dosahovali průměrně vyšší úrovně štěstí.