Aký má výkon hráča na majstrovstvách sveta vo futbale vplyv na jeho hodnotu na prestupovom trhu? : - Richtárik, Viliam (2023)
Cieľom tejto bakalárskej práce je analýza vplyvu výkonov hráčov na majstrovstvách sveta vo futbale. Práca analyzuje konkrétne majstrovstvá sveta vo futbale v Katare 2022. V práci je demonštrovaný vplyv výkonov a výsledkov hráčov na šampionáte v Katare. Práve na majstrovstvách sveta sa chcú hráči prezentovať čo najlepšími výsledkami, nakoľko ide o najprestížnejší a najsledovanejší futbalový turnaj. Štatistiky, ktorými sa práca zaoberá sú góly, asistencie, počet odohraných minút, žlté a červené karty, umiestnenie na šampionáte a taktiež aj post, na ktorom hráč hráva. Práca tieto štatistiky analyzuje, a na základe výsledkov určuje, či tieto štatistiky majú vplyv na trhovú hodnotu hráča po majstrovstvách sveta. V práci sú hráči rozdelený na jednotlivé posty. Práca teda skúma aj zmenu trhovej hodnoty obrancov, stredopoliarov a útočníkov. Modely analýzy boli vytvorené metódou najmenších štvorcov. Z výsledkov práce je možné usúdiť, že výkony hráčov na majstrovstvách sveta ovplyvňujú ich trhovú hodnotu v nasledujúcom prestupovom období.