Faktory ovlivňující přesnost úsudků v českém forecastingovém turnaji - Kouba, Adam (2023)
Práce zkoumá vliv šesti vybraných faktorů na přesnost prognózy budoucnosti. Pět faktorů je spojených s mírou aktivity prognostika při jejím vytváření a jeden je jeho psychologická vlastnost otevřenosti vůči novým informacím. Faktory aproximující míru aktivity jsou počet napsaných komentářů, délka těchto komentářů, počet hlasů získaných těmito komentáři, počet aktualizací dané prognózy a čas věnovaný vytváření této prognózy. K zodpovězení těchto otázek byla analyzována data z prvního českého forecastingového turnaje, kterého se zúčastnilo 212 participantů, kteří odpověděli na 24 geopolitických otázek. Na datovém souboru 4942 prognóz byly provedeny tři korelační analýzy. První pro všechna data společně, podruhé pro data rozdělena shlukovou k-means analýzou a potřetí na úrovni jedné otázky. Pouze u dvou faktorů byla nalezena velmi slabá asociace s přesností prognózy. V závěru práce jsou diskutovány možné důvody těchto zjištění.