Hodnocení bonity klienta - Kapčiarová, Michaela (2023)
Bakalářská práce je zaměřena na hodnocení bonity klientů v kontextu úvěrového rizika. Hlavním cílem práce je posoudit bonitu podniku Budějovický Budvar, n.p. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou definovány pojmy úvěrové riziko, jeho řízení, úvěrový proces, úvěrové registry a úvěrový rating. Dále analyzuje interní ratingové modely bank, jež představují zásadní prostředek při hodnocení kreditní schopnosti klientů. Proces tvorby interního ratingového modelu následně zahrnuje pečlivou analýzu kvantitativních a kvalitativních proměnných. V empirické části práce je provedena finanční analýza podniku Budějovický Budvar, n.p., ve které jsou využity poměrové ukazatele a následné využití bonitního modelu Kralickova Quicktestu. Na základě provedené analýzy je vyhodnoceno finanční zdraví a úvěruschopnost podniku.