Ženy na trhu práce - Bělochová, Jana (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na postavení žen na trhu práce v rámci České republiky a Evropské Unie. Důraz je kladen na popis rozdílného postavení žen a mužů na současném trhu práce, který je podložen rešerší odborné literatury a vědeckých článků. Čerpáno je primárně z číselných dat, jako jsou Eurostat a Český statistický úřad. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou vymezená základní teoretická východiska za účelem následujícího zpracování praktické části. Dále jsou objasněny základní pojmy pro porozumění dané problematice, také genderová nerovnost na trhu práce, flexibilní formy zaměstnávání a vysvětlení pojmu a souvislostí s tzv. work-life balance. Praktická část obsahuje analýzu sekundárních dat, která je podpořena kvalitativním výzkumem. V analýze sekundárních dat je zde srovnána situace žen na trhu práce v ČR v komparaci s ostatními zeměmi EU, i napříč Českou republikou. Kvalitativní výzkum byl zaměřen především na otázku work-life balance. V závěru jsou podány návrhy a doporučení, které by mohly vést ke zlepšení situace v této oblasti.