Pedagogické, právní a ekonomické aspekty inkluze v českém školském zákoně - Procházka, Tomáš; Pavera, Libor, 1972-; Krpálková-Krelová, Katarína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tématem této bakalářské práce je pohled na inkluzivní vzdělávání ze třech různých aspektů, a to vzdělávacích, ekonomických a právních. Kapitola věnovaná vzdělávacím aspektům se zabývá termínem a definicí inkluze a rozdílu mezi integrací a inkluzí. V souvislosti s inkluzí se v této kapitole rozebírají termíny exkluze a segregace, kde jsou tyto termín krátce vysvětleny a definovány. Dále se kapitola věnuje asistentovi pedagoga, jeho funkci a postavení ve škole. S tímto souvisí i asistent žáka, který má odlišné postavení než asistent pedagoga. Závěrem této kapitoly je vhled do fungování inkluzivního vzdělávání v různých státech Evropy. Druhá kapitola této práce je zaměřena na právní aspekt inkluze, kde je na začátku shrnutý teoretický rámec legislativního procesu. Druhá část pojednává o legislativním procesu přijetí novely školského zákona, které probíhalo ve třech čteních v Poslanecké sněmovně. V třetí kapitole týkající se ekonomického aspektu je rozebráno financování inkluzivního vzdělávání, a to z pohledu Základní školy Žitomířské v Českém Brodě, okres Kolín. Praktická část je ve formě dotazníkového šetření, které je věnované pohledu na inkluzi z pozice pedagogických pracovníků. Na začátku praktické části byly stanoveny vědecké teze a ty byly na základě analýzy výsledku z dotazníkového šetření vyhodnoceny.
Vedoucí práce: Libor Pavera
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vzdělávání v ekonomických předmětech [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses