Analýza podpory rodin s dětmi prostřednictvím důchodového systému v České republice v roce 2021 - Tvrdíková, Šárka (2023)
Tato práce analyzuje a porovnává tři modely úprav důchodového systému v návaznosti na podporu rodin s dětmi: diferenciace sazeb důchodového pojištění podle počtu dětí, asignace pojistného dětmi ve prospěch rodičů, a child pension. V práci probíhá výzkum dostupné literatury a následně modelování dopadů těchto opatření na data České republiky z roku 2021. Tyto modely dále jsou dále porovnány z pohledu dopadů na jednotlivé rodiny, důchodce, a především na celkový systém sociálního zabezpečení. Z analýzy vyplývá, že diferenciace sazeb důchodového pojištění a asignace pojistného neplní cíle znatelné podpory rodin, zvýšení porodnosti a snížení schodku sociálního zabezpečení. Na druhou stranu child pension tyto cíle splňuje. Představené propočty modelů jsou zjednodušené a je potřeba následná hlubší analýza k potvrzení těchto zjištění.