Analýza podpory rodin s dětmi prostřednictvím důchodového systému v České republice v roce 2021 - Tvrdíková, Šárka; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Tato práce analyzuje a porovnává tři modely úprav důchodového systému v návaznosti na podporu rodin s dětmi: diferenciace sazeb důchodového pojištění podle počtu dětí, asignace pojistného dětmi ve prospěch rodičů, a child pension. V práci probíhá výzkum dostupné literatury a následně modelování dopadů těchto opatření na data České republiky z roku 2021. Tyto modely dále jsou dále porovnány z pohledu dopadů na jednotlivé rodiny, důchodce, a především na celkový systém sociálního zabezpečení. Z analýzy vyplývá, že diferenciace sazeb důchodového pojištění a asignace pojistného neplní cíle znatelné podpory rodin, zvýšení porodnosti a snížení schodku sociálního zabezpečení. Na druhou stranu child pension tyto cíle splňuje. Představené propočty modelů jsou zjednodušené a je potřeba následná hlubší analýza k potvrzení těchto zjištění.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses