Dopad zrušení superhruhé mzdy - Samee, Humma (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá dopadem zrušení superhrubé mzdy jako základu daně z příjmů ze závislé činnosti.. Práce je rozdělena na tři části. První z nich se věnuje popisu konstrukčních prvků zdanění zaměstnanců a sociálního pojistného s platností od 1. 1. 2023. Druhá část práce se soustředí na vývoj základu daně zaměstnance od zavedení superhrubé mzdy. V poslední části se provádí komparační analýza čisté mzdy a daňového zatížení modelových poplatníků před a po zrušení superhrubé mzdy za období let 2020–2023. Dále se zde odhaduje DPH z přírůstku čisté mzdy a srovnává základ daně a sazby daní zaměstnanců ve státech EU.