Přidaná hodnota inkluzivního prostředí v oblasti genderové diverzity - Drahošová, Bára (2023)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou diverzity, rovnosti a inkluze v kontextu moderního managementu. Teoretická část definuje klíčové pojmy praktik DE&I, jako diverzita, inkluze, rovnost, spravedlnost a management diverzity. Jsou zde popsány i přístupy k řízení diverzity, včetně podpory vzájemné adaptace, který lze na rozdíl od ostatních přístupů ztotožnit s tvorbou inkluzivního prostředí. Práce také zkoumá přínosy a náklady managementu diverzity, včetně překážek jeho integrace a neopomíná ani problematiku kvót. Praktická část využívá kombinovaného přístupu a skládá se jak z primárního, tak sekundárního výzkumu. Sekundární výzkum je věnován analýze osvědčených postupů v oblasti podpory rodičovství a jeho podstatou je poskytnutí relevantních podnětů pro formulaci doporučení. Primární výzkum je uskutečněn prostřednictvím hloubkových polostrukturovaných rozhovorů s devíti zaměstnanci nejmenované bankovní společnosti. Jeho cílem je odpovědět na tyto dvě výzkumné otázky: (1) Jaké je povědomí zaměstnanců o aktivitách, které bankovní organizace v oblasti diverzity podniká? A (2) jaké jsou potřeby zaměstnanců vůči připravované úpravě programu na podporu rodičovství? Pro analýzu dat byla zvolena metoda otevřeného kódování s využitím softwaru MAXQDA. Výsledkem první výzkumné otázky jsou odhalené významné vzdělávací mezery, které tkví mezi centrálními zaměstnanci a bankovními poradci. V závěru druhé výzkumné otázky jsou shrnuty náměty pro optimalizaci aktuálně poskytované péče, které zahrnují kontinuální zapojení matek do dění organizace, zajištění péče o dítě zaměstnavatelem a prodloužení plně hrazené otcovské dovolené.