Komparace vývoje penzijního systému Japonska s penzijním systémem ČR v letech 2015-2020 - Novotný, Matyáš; Pavlíček, Tomáš; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Práce se zabývá komparací penzijních systémů v Česku a Japonsku. Jejím cílem je analýza obou systémů a jejich vzájemné porovnání. Práce kromě analýzy penzijních systémů obsahuje také porovnání klíčových demografických a ekonomických ukazatelů obou zemí. Toto porovnání z hlediska perspektivy penzijního systému vychází o něco lépe pro Českou republiku, neboť má v populaci nižší podíl seniorů, vyšší míru plodnosti, nižší střední dobu života a také výrazně nižší míru zadlužení státu. Z analýzy samotných penzijních systémů poté vyplývá, že penzijní systém v České republice je oproti tomu japonskému relativně více robustní. Japonský systém je složitější než český, různé skupiny obyvatel mají odlišné míry zatížení odvody i náhradové poměry (v Česku je naopak míra zatížení odvody jednotná pro všechny). Obecně však lze říct, že odvody i benefity jsou v Japonsku relativně nižší než v Česku, což pro tamní systém z hlediska udržitelnosti představuje výhodu. Dalším faktorem přispívajícím k udržitelnosti japonského systému je mechanismus MESM, který automaticky upravuje výši vyplácených penzí na základě demografického vývoje. Zavedení podobného mechanismu by mohlo pomoci i k podpoření udržitelnosti českého systému, a proto je v závěru práce doporučeno.
Vedoucí práce: Tomáš Pavlíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses