Analýza dluhopisových výnosností - Bradáč, Zdeněk; Radová, Jarmila; Drahokoupil, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato diplomová práce se zabývá dluhopisovými výnosnostmi a jejich termínovou strukturou. Hlavním cílem pak je na případech státních dluhopisů ČR a USA prokázat nebo vyvrátit vliv faktorů a působení krizových situací na daných ekonomikách. V software EViews 12 jsou pro to vytvořeny lineárně regresní modely, které ukazují významný pozitivní vliv diferencí mezibankovní úrokové sazby a ceny akciového indexu na diferencovaný úrovňový komponent termínové struktury v obou ekonomikách. Jako statisticky nevýznamná se pak projevuje ve všech modelech relativní produkční mezera. Z krizových vlivů se v obou ekonomikách významně projevuje finanční krize a krize spojená s pandemií COVID-19. Začátek a konec finanční krize se pak na modelech obou ekonomik projevuje obdobně, ač s jistým zpožděním v případě ČR. Konec koronavirové krize má pak na základní komponenty českých výnosností negativní vliv oproti pozitivnímu vlivu v USA. Tento rozdíl přináší příležitost pro zkoumání komparací mezi těmito ekonomikami ve spojitosti například s rozvinutostí akciového trhu. V závěru jsou zformulovány další výstupy lineárně regresních modelů a porovnání případů ČR a USA. Dále jsou v něm popsány limitace této práce a další doporučené kroky pro výzkum tohoto tématu.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses