Vývoj veřejných rozpočtů v ČR v letech 1993-2021 v jednotlivých politických cyklech s ohledem na exogenní šoky - Ivánek, Marek; Ševčík, Miroslav, 1958-; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce analyzuje veřejné finance České Republiky mezi lety 1993 a 2021. Sledované období je velmi rozmanité. Počínaje transformací na tržní ekonomiku, přes hospodářský růst přerušený Velkou recesí a následnou dluhovou krizí v Evropě, dále velká ekonomická vzpruha a nebývale dlouhý a silný růst až po výjimečný stav karantény a světové pandemie koronaviru. Cílem práce bylo potvrdit hypotézu, že se jednotlivé vlády ČR zaměřily na plnění svých populistických a oportunistických cílů. Na datech Ministerstva financí ČR zvaných Státní závěrečný účet je provedena analýza plnění volebních programů a alokace veřejných financí. Hypotézu se na základě analýzy podařilo potvrdit, vlády převážně plnily oportunistické a hlavně populistické cíle, ne vždy však tyto cíle vedly k blahobytu občanů. Zejména poslední roky poznamenané epidemií a jí vyvolanou krizí znamenaly vzestup státních zásahů, často zbytečných nebo kontraproduktivních, do všech aspektů lidských životů.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses