Specifika řešení úpadků v módním průmyslu v České republice - Vlčková, Adéla (2023)
Diplomová práce se zabývá rozdíly ve výběru způsobu řešení úpadku v módním průmyslu. Cílem práce je analýza a deskripce finančních a sociálních faktorů, které mají vliv na úspěšnost insolvenčního řízení konkrétně ve vybraných společnostech Blažek Praha a.s., KARA Trutnov a.s., pietro filipi s.r.o. a ZOOT a.s. Finanční analýza byla provedena na základě vyhodnocení dat v aplikaci Finanční zdraví od Ministerstva spravedlnosti. Sociální data byla zhodnocena na základě deskripce klíčových osob a průběhů insolvenčních řízení. Z kvantitativní analýzy vyplynul závěr, že pokud by byl systém k dispozici v době před úpadkem nejvíce by pomohl společnosti ZOOT, která měla nejvyšší indikaci varovných signálů. Na základě sběru sociálních dat se potvrdilo, že vztah zakladatele společnosti je silnější než osoby přebírající zavedený podnik, protože je zakladatel ochotný obětovat více svých financí i času během insolvenčního řízení. Závěrem na základě sesbíraných dat vyhodnocuje autorka jako nejúspěšnější podnik v insolvenčním řízení společnost KARU Trutnov a.s.