Empirické testování vztahu mezi profitabilitou společností a jejich tržními násobiteli - Doležel, David (2023)
Tato diplomová práce se zabývá empirickým testováním vztahu mezi profitabilitou společností a jejich tržními násobiteli. Cílem bylo zjistit, jestli výše ukazatelů profitability společností ovlivňuje jejich tržní násobitele. V teoretické části jsou popsány zkoumané ukazatele rentability a tržní násobitele. Praktická část obsahuje statistické testování vztahu vybraných ukazatelů rentability a tržních násobitelů pomocí Spearmanova korelačního koeficientu. Vztah byl zkoumán v rámci evropského trhu, vybraných zemí a odvětví.