Deskriptivní analýza přeměn uskutečněných v České republice - Šmakalová, Michaela (2023)
Tato diplomová práce se zabývá přeměnami uskutečněnými v České republice, a to primárně v roce 2018, z něhož je většina zkoumaných přeměn. V rámci teoretické části této práce byla nastíněna potřebná legislativa a účetní souvislosti pro úspěšnou realizaci přeměn. V rámci praktické části této práce byl zkoumán vzorek čítající téměř 200 přeměn, který byl dále analyzován a porovnáván s jinými srovnatelnými analýzami. V tomto směru nebyl vzorek nikterak výjimečný a potvrzoval předpokládané výsledky jako např. naprostá většina přeměn se uskutečnila formou reorganizace, nejpreferovanějším rozhodným dnem byl 1. leden atd. Důležitým aspektem této práce je pak i poukázání na v praxi využívané praktiky, s nimiž je možné se v českém prostředí setkat. Příkladem může být stanovení rozhodného dne před den nabytí podílu, při němž zahajovací rozvaha postrádá svoji vypovídací schopnost. V poslední části práce jsou pak ještě detailněji rozebrány nestandardní přeměny.