Deskriptivní analýza přeměn uskutečněných v České republice - Šmakalová, Michaela; Pospíšil, Jiří, 1988-; Lukeš, Jáchym; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato diplomová práce se zabývá přeměnami uskutečněnými v České republice, a to primárně v roce 2018, z něhož je většina zkoumaných přeměn. V rámci teoretické části této práce byla nastíněna potřebná legislativa a účetní souvislosti pro úspěšnou realizaci přeměn. V rámci praktické části této práce byl zkoumán vzorek čítající téměř 200 přeměn, který byl dále analyzován a porovnáván s jinými srovnatelnými analýzami. V tomto směru nebyl vzorek nikterak výjimečný a potvrzoval předpokládané výsledky jako např. naprostá většina přeměn se uskutečnila formou reorganizace, nejpreferovanějším rozhodným dnem byl 1. leden atd. Důležitým aspektem této práce je pak i poukázání na v praxi využívané praktiky, s nimiž je možné se v českém prostředí setkat. Příkladem může být stanovení rozhodného dne před den nabytí podílu, při němž zahajovací rozvaha postrádá svoji vypovídací schopnost. V poslední části práce jsou pak ještě detailněji rozebrány nestandardní přeměny.
Vedoucí práce: Jiří Pospíšil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses