Komparace a analýza přístupů k sociálnímu zabezpečení příslušníků romské menšiny v České republice a v Bulharsku (2022) - Vrba, Jan (2023)
Cílem bakalářské práce je provést komparaci systémů sociálního zabezpečení v České republice a v Bulharsku a vytvořit analýzu dopadů těchto systémů na romskou menšinu. Je provedeno srovnání dávek důchodového pojištění, nemocenského pojištění, státní sociální podpory a státní sociální pomoci. Analýza dopadů se zaměřuje na vliv jednotlivých opatření na romské menšiny s důrazem na zaměstnanost a kvalitu bydlení. Analýza je podpořena kvalitativním výzkumem ve formě rozhovorů provedených s příslušníky romské národnosti.