Přenositelnost manažerských dovedností mezi sektory - Leczkési, Zoltán (2023)
Diplomová práca sa zameriava na prenositeľnosť manažérskych zručností a kompetencií medzi neziskovými organizáciami a verejným sektorom. Popritom skúma, či má oblasť pôsobenia neziskových organizácií alebo kritérium verejnej prospešnosti dopad na to, aké typy manažérskych zručností a kompetencií sú prenositeľné. Teoretická časť sa zaoberá členením neziskových organizácií a kompetenčnými modelmi, ktoré sú použité v neziskovej a verejnej sfére. Skúmané manažérske kompetencie boli vybrané na základe kompetenčného modelu, ktorý bol vytvorený pre neziskové organizácie pôsobiace v oblasti sociálnych služieb. Prenositeľnosť bola stanovená na základe popisnej štatistky a neparametrických testov. Výskum dokázal identifikovať niekoľko komponentov kompetenčného modelu, ktoré sú veľkou pravdepodobnosťou prenositeľné, zároveň našiel zanedbateľný vzťah medzi oblasťami pôsobenia neziskových organizácií a prenositeľnosťou manažérskych zručností a kompetencií. Výsledky výskumu môžu byť užitočné hlavne pri tvorbe kompetenčných modelov pre verejnú sféru a pre politické strany.