Analýza vybraných rozvojových zemí Afriky v letech 1985-2022 : Keňa, Nigérie, Demokratická republika Kongo - Holanová, Sabina (2023)
Cílem diplomové práce je poskytnout analýzu sociálního, polického a ekonomického rozvoje spojeného s chudobou ve vybraných afrických ekonomikách. Současně práce představuje strukturu a vývoj rozvojové pomoci směřující do těchto zemí. Rovněž diplomová práce usiluje o zhodnocení efektivnosti oficiální rozvojové pomoci při snižování počtu žijících obyvatel pod hranicí extrémní chudoby ve vybraných zemích. Teoretická část vymezuje na základě literární rešerše koncepty chudoby, příčiny a faktory chudoby, vybrané ekonomické teorie zaměřující se na chudobu a rozvojovou pomoc z pohledu poskytovatelů a dárců. Definuje indikátory, pomocí kterých lze měřit stav chudoby v zemi. Praktická část je zpracována především statistickou a korelační analýzou vybraných ukazatelů spojených s chudobou. Poskytuje analýzu vybraných indikátorů kontinentu jako celku, rozvojové pomoci a následně rozvoje vybraných zemí: Keni, Nigérie a Demokratické republiky Kongo. Prvním ze závěrů je shledaná neefektivita rozvojové pomoci v Keni, kde eradikace chudoby (měřeno hranicí 2,15$ na den) nebyla potvrzena. Ačkoli Nigérie zaznamenala pozitivní vývoj v rámci snižování extrémní chudoby, dle provedené analýzy nelze jednoznačně prokázat souvislost s finančními toky oficiální rozvojové pomoci. Demokratická republika Kongo zaznamenala (dle omezených dostupných dat) redukci počtu obyvatel pod extrémní chudobou, dle provedené analýzy je zde možná návaznost na přijatou oficiální rozvojovou pomoc. Efektivitu oficiální rozvojové pomoci při snižování extrémní chudoby ve vybraných zemích nelze jednoznačně potvrdit. Výstupem analýzy je rovněž zjištění, že podstatnými problémy ve vybraných zemích jsou: proměnlivé politické prostředí, absence právních norem a nestabilní politické instituce, které brání vyšší efektivnosti poskytování rozvoj